پى یر روسو، یکى از دانشمندان پرکار و نامدار دنیاى علم و دانش در جهان کنونى است.او در سال ۱۹۰۵ میلادى در شهر تورن فرانسه متولد شد، از کودکى به علم نجوم و ستاره شناسى علاقه فوق العاده اى داشت، بدین جهت آثار آبه مورو منجم معروف فرانسوى را زیاد مطالعه مى کرد و از این ناحیه علاقه او به مسائل علمى مخصوصا نجوم بیشتر شد.
روسو در شانزده سالگى با دست خود دوربینى ساخت و به وسیله آن به مشاهده اوضاع آسمان مى پرداخت. کار عشق و علاقه روسو به جایى رسید که در همان روزهاى کودکى به نوشتن مقالات علمى اقدام کرد و در حالیکه هفده سال بیشتر نداشت، به سال ۱۹۲۲ مقالات او در مجلات فرانسوى منتشر مى شد.
وقتى روسو به دانشگاه وارد شد، در سه رشته ریاضى، فیزیک و فلسفه به تحصیل پرداخت و در هر سه رشته لیسانس خود را دریافت داشت.
او تا سال ۱۹۳۵ به تدریس ریاضیات پرداخت، اما طولى نکشید که از تدریس رشته تعلیم و تربیت منصرف شد و همه هم و غم خود را به طور عمیق و جدى صرف مطالعه در دانش نجوم و تاریخ نمود و در همان حال مقالات علمى او، در روزنامههاى اوور، پتى یارى زین و ماریان انتشار مى یافت.
اولین کتاب روسو بنام سیاحت آسمان در سال ۱۹۳۹ منتشر شد و پس از آنکه در سالهاى هزار و نهصد و سى و نه تا چهل در جنگ شرکت نمود، روزنامه نگارى را هم کنار گذاشت و همه اوقات خود را فقط صرف نوشتن و چاپ کتابهاى علمى به زبان ساده نمود.
پى یر روسو اگر چه در همه رشته هاى علوم متخصص نیست، ولى در تمام این رشته ها اطلاعات عمیق و گستردهاى دارد، که با مطالعه کتابهاى او، هر خوانندهاى به این حقیقت دست مى یابد. اضافه بر این روسو از نظر ادبیات قدرت شگرفى دارد، زیرا او مى تواند مطالب علمى پیچیده را با عبارات جذاب، ضرب المثلها و بیان شیرین و دلنشینى به خواننده منتقل نماید.
تا آن جا که اینجانب ملاحظه کرده ام، دو کتاب: تاریخ علوم، و تاریخ صنایع و اختراعات که هر کدام حدود ۷۰۰ صفحه دارد از پى یر روسو به وسیله آقاى حسن صفارى به فارسى ترجمه شده و تاکنون هر کدام شش بار تجدید چاپ گردیده است.
نامهاى سایر کتابهاى پى یر روسو عبارت است از:
۱ – وطن من زمین، در مجموعه دانش، که به وسیله خود او اداره مى شد.
۲ – پیروزى علم، در همان مجموعه.
۳ – تاریخ آتوم.
۴ – انرژى.
۵ – نجوم جدید.
۶ – از آتوم تا ستاره. از مجموعه چه مى دانم؟
۷ – نجوم بى تلسکوب. از مجموعه چه مى دانم؟
۸ – نور. از مجموعه چه مى دانم؟
۹ – تاریخ سرعت. از مجموعه چه مى دانم؟
۱۰ – مریخ سرزمین اسرارآمیز.
۱۱ – براى فهمیدن فیزیک ستارگان.
۱۲ – دوست ما کره ماه.
۱۳ – تاریخ کره زمین.
۱۴ – جهان ستارگان.
۱۵ – اکتشاف آسمان.
۱۶ – در قلب کره زمین.
۱۷ – خورشید ما.
۱۸ – دانش قرن بیستم.
۱۹ – سیلابها و یخچالها، انرژى و نور.
۲۰ – در جستجوى پیروزى بر ستارگان.
۲۱ – اقمار مصنوعى.
۲۲ – تاریخ جهان آینده.
۲۳ – این اشخاص ناشناس، قرنى به وجود آورده اند.
۲۴ – آنچه باید از دانش دانست.
۲۵ – سیاحت آسمان.
۲۶ – ژان فرانسوآ منجم.
۲۷ – ژان فرانسوآ الکتریسین.
دو کتاب اخیر را روسو براى جوانان ۱۴ تا ۱۷ ساله نوشته و در آن به جوانان آموخته است که چگونه مىتوانند با دست خود دوربین نجومى و وسایل الکتریکى بسازند.
به هر حال پى یر روسو دانشمند پرکار و خوش ذوقى است و کتابهاى علمى او به زبان ساده موجب گردیده است که جوانان خوانندگان کتابهاى او باشند. با شوق و علاقه کتابهاى او را مطالعه کنند و بدون احساس خستگى به علم و دانش روى آورند و همین جهت سبب شهرت فوق العاده و محبوبیت و بلندنامى او گردیده است.
تاریخ صنایع و اختراعات، چاپ چهارم، ص ۹ – ۷