خاندان حضرت رسول اکرم (ص)

زندگینامه رقیه و امّ کلثوم دختران حضرت رسول اکرم(ص)

گـفـتـه انـد کـه رقـیـه و ام کـلثـوم قـبـل از بـعـثـت بـه عقد پسران ابولهب درآمدند. پس از بعثت رسـول خـدا (ص) ابـولهـب از دشـمـنـان سـرسـخت آن حضرت گردید و با آن حضرت به مبارزه پـرداخـت . سـوره شـریـف ، (لهـب) (۳۷۶) در تـقـبـیـح و نـفـریـن او نـازل گردید (تَبَّتْ یَدا اَبى لَهَبٍ…). ابولهب از سر کینه و دشمنى ، به پسرانش دستور داد که دختران پیامبر را طلاق دهند.(۳۷۷)

پـس از طـلاق پـسـران ابـولهـب ، عـثـمـان بـا امّ کـلثـوم ازدواج کـرد و قبل از اینکه با او عروسى کند، از دنیا رفت .(۳۷۸)

بـعـد از وفـات امّ کـلثـوم ، عـثـمان با رقیه ازدواج کرد و با او به حبشه هجرت نمود و بعد از حـبـشـه بـه مـدیـنـه آمـدنـد. پس از جنگ خندق ، مغیره بن ابى العاص ، عموى عثمان که به خواب رفـتـه و از سـپـاهـیـان عـقـب مـانـده بـود، بـه صـورت نـاشناس و پنهانى وارد مدینه شد و به مـنـزل عـثـمـان آمـد. او هـمـان کـسى است که پیشتر به دروغ شایع کرده بود که در اُحد پیامبر را مـجـروح کرده و حمزه را کشته است .

رقیه از آمدن او با اطلاع شد و خواست مسلمانان را اطلاع دهد، ولى عـثـمـان مانع او شد و مغیره را خدمت پیامبر برد و با اصرار فراوان سه روز براى او امان گـرفـت تـا ازمـدیـنه خارج شود. مغیره نتوانست طى سه روز از مدینه خارج شود و بعد از تمام شـدن مـدت امـان ، فـرسـتـادگـان رسـول خـدا، او را بـه قـتـل رسـانـدنـد. عـثـمـان رقـیه را متهم کرد که مخفیگاه مغیره را به پدرش اطلاع داده است و او را بـشـدت کـتـک زد. بـر اثـر شـدت جـراحات وارده و ضرب و جرح ، رقیه دار فانى را وداع گفت .(۳۷۹)

هـنـگـام دفـن رقـیـه پـیـامـبـر و اصـحـاب بـالاى قـبـر او بـودنـد، حـضرت فرمود: (هر کس امشب عمل زناشویى کرده است ، داخل قبر نشود.) ناقلان این حدیث همگى تصریح کرده اند که پیامبر مـى خـواسـت بـه این وسیله از رفتن عثمان به درون قبر جلوگیرى کند و این منع قطعاً به خاطر خـلافـى بـود کـه عـثـمـان مـرتـکـب شـده و چـنـان پـیـامـبـر را آزرده کـه او را از داخل شدن در قبر همسرش ‍ در حضور عموم مردم منع کرده است .(۳۸۰)



۳۷۶ـ نامهاى دیگر آن سوره عبارتند از: (المسد)، (تَنَّبْ) و (ابى لهب) (تاریخ قرآن ، رامیار، ص ۵۹۱).

۳۷۷ـ طـبـقـات ، ج ۸، ص ۳۶ و بـحـارالانـوار، ج ۲۲، ص ۱۵۲٫ بـنـا بـه نـقلى پیامبر به تـقـاضاى دخترانش از فرزندان ابولهب خواست تا آنان را طلاق دهند (الصحیح من سیره النبى ، ج ۴، ص ۱۸).

۳۷۸ـ در ایـنـکـه ازدواج عـثمان باامّ کلثوم ، قبل از ازدواج او با رقیّه بوده است یا بعد از آن اخـتـلاف اسـت . نـقـلهـاى مـتعددى دلالت دارد که عثمان ابتدا با امّ کلثوم ازدواج و پس از وفات ام کـلثـوم ، بـا رقـیـه ازدواج کرده است . براى اطلاع بیشتر به بحارالانوار، ج ۲۲، ص ۱۵۱ و الصحیح من سیره النبى ، ج ۴، ص ۱۲ ـ ۲۰ مراجعه کنید.

۳۷۹ـ بحارالانوار، ج ۲۲، ص ۱۵۹ به بعد و الصحیح ، ج ۴، ص ۱۲ ـ ۱۶٫

۳۸۰ـ ر.ک . الغدیر، ج ۸، ص ۲۳۱ ـ ۲۳۴٫ و بحار، ج ۲۲ ص ۱۵۹ به بعد.

بـــزرگ زنان صدر اســلام//احمد حیدری

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
-+=