دانشمندان و بزرگان خارجی معاصر

زندگینامه جورج مایکل ویکنز(متوفی۲۰۰۶م)

 ویکنز، جورج مایکل، شرق شناس انگلیسی- کانادایی. وی در۱۲۹۷ش/ ۱۹۱۸ در لندن به دنیا آمد. از دورۀ دبیرستان به زبان و ادبیات و تاریخ علاقه داشت. در۱۳۱۴ش/ ۱۹۳۵ توانست از کالج ترینیتی کمبریج بورس تحصیلی بگیرد. پیش از پایان سال اول ، گرایش تحصیلی اش را به زبانهای شرقی تغییر داد.

او خصوصاً به زبان عربی و فارسی علاقه مند بود و در آنها پیشرفت درخور توجهی داشت. در ۱۳۱۸ش/۱۹۳۹ لیسانس گرفت. آغاز جنگ جهانی دوم (۱۹۳۹) در کار علمی ویکنز وقفه ایجاد کرد و او به خدمت در ارتش فرا خوانده شد و از ۱۳۲۱ش تا ۱۳۲۴ش/۱۹۴۲- ۱۹۴۵ در نیروی هوایی ارتش و سفارت انگلیس در تهران خدمت ‌کرد.

او برای مأموریت، به هند و ترکیه و صحرای غربی (منطقه‌ای در شمال غرب افریقا و جنوب مراکش) نیزرفت . پس از پایان جنگ، در۱۳۲۵ش/ ۱۹۴۶ به کمبریج بازگشت و به پیشنهاد آرتور آربری* تدریس زبان عربی را در مدرسۀ مطالعات شرقی و افریقایی در دانشگاه لندن آغاز کرد.

پس از سه سال، هنگامی که آربری استاد کرسی زبان عربی سر توماس آدامز در دانشگاه کمبریج شد، از ویکنز برای همکاری دعوت کرد و او پذیرفت. او قرار بود تدریس زبان فارسی را نیز در کمبریج آغاز کند، اما این فرصت برایش فراهم نشد و آنجا را ترک کرد و در۱۳۳۶ش/ ۱۹۵۷، به دعوت دانشگاه تورنتو، به کانادا رفت و در دانشکدۀ مطالعات خاور نزدیک دانشگاه تورنتو مشغول شد.

ویکنز در۱۳۴۰ش/ ۱۹۶۱ بخش مطالعات اسلامی را در این دانشگاه تأسیس کرد و تا ۱۳۴۷ش/ ۱۹۶۸ ریاست آن را برعهده داشت. او در۱۳۴۴ش/ ۱۹۶۵ به عضویت شورای مدیران آکادمی دوم (علوم انسانی و علوم اجتماعی) انجمن سلطنتی کانادا انتخاب شد (سیوری، ص ۱-۵).

رحلت

ویکنز در ۱۳۶۳ش/۱۹۸۴ بازنشسته شد و پس از آن، به طور خاص به مطالعۀ ادبیات و شعر فارسی پرداخت. وی در۱۳۸۵ش/ ژانویۀ ۲۰۰۶ در گذشت (ساندر، ص ۲، ۴).

آثار

همکاران و دوستان او، برای احترام به خدمات علمی و در مطالعات اسلامی و خاور میانه، مجموعه‌ای به نام Logos Islamicos فراهم آوردند که در ۱۳۶۳ش/۱۹۸۴ در تورنتو به چاپ رسید. فهرست آثار ویکنز در این مجموعه (برینباوم، ص ۳۲۵-۳۳۸)، نشان دهندۀ علاقۀ وی به تاریخ اسلام، ادبیات فارسی و فلسفۀ اسلامی است.

او آثاری را نیز از فارسی به انگلیسی ترجمه کرده است، از جمله

اخلاق ناصری نصیر الدین طوسی،

بوستان سعدی،

زاد المسافرین ناصر خسرو

و حاجی آقای صادق هدایت.

همچنین مقالات متعددی نوشته است دربارۀ شخصیتهای‌ مهم مسلمان( از جمله ابن اثیر، این بطوطه، ابن طفیل، طبری، عطار، فردوسی، وحافظ) و اخلاق و تصوف و ادبیات فارسی ( رجوع کنید به همانجا). علاوه بر این، ویکنز ویرایش و انتشار متن سلسله سخنرانیهایی را برعهده داشت که به مناسبت هزارمین سال تولد ابن سینا، در۱۳۳۰ش/ ۱۹۵۱ در کمبریج برگزار شد. این مجموعه در۱۳۳۲ش/ ۱۹۵۳ با عنوان «ابن سینا، دانشمند و فیلسوف» در لندن به چاپ رسید. محسن بینا آن را به فارسی ترجمه و در ۱۳۳۳ش در تهران چاپ نموده است.



منابع :

(۱) Eleazar Bribbaum, Bibliography: The Publications of G.M. Wickens (1949-1984), in Logos Islamicos. Studia Islamica in honorem Georgii Michaelis Wickens, ed. by Roger M. Savory and Dionisius A. Agius, Toronto 1984.
(۲) Rivanne Sandler, Georgii Michaelis Wickens in: http:// www.rsc-src.ca/ documents/WickensGorgeMichael .
(۳) Roger M. Savory, G. M. Wickens – A Biographical Sketch, in Logos Islamicos Studia Islamica in honorem Georgii Michaelis Wickens, ed. by Roger M. Savory and. Dionisius A. Agius, Toronto 1984.

دانشنامه جهان اسلام جلد ۱۶ 

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
-+=