ولادت:
ورام بن ابی فراس از علمای قرن ششم و هفتم هجری است. ولادت او در شهر حله بود، شهری آه مرآز تشیع و فقاهت درقرون متمادی بوده است.
ورام بن ابی فراس جد مادری سید رضی الدین بن طاووس است. نسب او به قبیله بنی حمدان می رسد و از نسل مالک اشترنخعی، صحابی با وفا و سردار بزرگ امیر المؤمنین علیه السلام است آه چیزی جز رشادت و وفاداری به امیر المؤمنین علیهالسلام در کارنامه اش نیست.
خاندان آل طاووس از نظر فضل و تقوا و علم برای همه شناخته شده اند.پدر ورام از بزرگان دین و از فقهای جلیل القدر است.برادر او، مجیر الدین، جعفر بن ابی فراس هم از علما و فقهای معروف زمان خود بوده آه در سال ۶٢۶ هجری در بغداد وفات یافته و بدن او را به نجف منتقلکرده، در جوار امیر المؤمنین علیه السلام به خاک سپرده اند.
همسر ورام از نوادگان شیخ طوسی است و به همین جهت سید ابن طاووس در آتب خود گاهی می گوید جد من ورام بن ابیفراس و گاهی می گوید جد من شیخ طوسی آه در حقیقت جد بزرگ او است.
از جمله اجداد ورام، ابو الفتح است که خلعت خود را از خلیفه فاطمی ( در مصر) گرفت و در براندازی حکومت عباسیان ازیاران بساسیری بود و با هبه الله شیرازی، از بنیانگذاران اسماعیلیه، هم مکاتباتی داشته است.
سخن بزرگان:
در شناخت مقام علمی و معنوی ورام دیدن مؤلفات او بسیار گویا و روشن است.علاوه بر آن، گواهی انسانی زاهد و متقی مانند سید ابن طاووس بهترین دلیل برای ماست.
سید در فلاح السائل می فرماید: جدمن، ورام بن ابی فراس، از آسانی بود که به عمل آنها تمسک می شود و می توان به اعمال آنها استناد جست.شیخ منتجب الدین هم او را به عنوان امیر زاهد و فقیه یاد کرده است و گفته: من او را در حله دیده ام و همچنان بود آه شنیدهبودم ( از نظر فضائل و بزرگواری).
شرح حال:
آنچه مسلّم است خاندان ابو فراس تا چند نسل جزء نظامیان و از فرماندهان لشگر بوده اند. ورام نیز همان شغل را انتخابکرد وتا چندی جزء امیران لشگر بود اما با لطف الهی همه مناصب را کنار زد و راه زهد پیشه کرده، از بزرگان تقوا و دیانت شد.
اساتید و شاگردان:
در این زمینه اطلاع چندانی در دست نیست.از اساتیداو نام سید ابو الحسن عریفی علوی و سدید الدین محمود حمَّصی در کتب رجال آمده است.
از جمله شاگردان او نیز نام محمد بن جعفر، معروف به ابن مشهدی یافت شده است.
تألیفات:
١ – تنبیه الخواطر و نزهه النواظر، معروف به مجموعه ورام آه بیشترشهرت مؤلف بخاطر همین کتاب است. این کتاب از مآخذ بحار الانوار نیز می باشد.
٢ – مسأله فی المواسعه و المضایقه و …
رحلت:
شیخ ورام بن ابی فراس در سال ۶٠۵ هجری، در ماه محرم الحرام و در شهر حله به دیار باقی شتافت و بدن مطهر او را در همان جا دفن نمودند.