دانشمندان و بزرگان خارجی معاصرزندگینامه دانشمندان و بزرگان خارجی

زندگینامه جرج جرداق

vxqELJ1240461765 زندگینامه جرج جرداق

جرج جرداق حدود سال ۱۹۲۶ میلادى در جدیده مرجعیون واقع در جنوب لبنان در یک خانواده مسیحى چشم به جهان گشود. پدر و مادرش منتسب به یک قبیله یمنى بادیه نشین بودند و نسبت به مسائل فرهنگى، علمى و ادبى و آموزش اهتمام خاصى داشتند. آنان به حضرت على (ع) بسیار ارادت مى ‏ورزیدند و بر سر درب خانه خود، سنگى را نصب کرده بودند، که روى آن جمله لا فتى الا على، لا سیف الا ذوالفقار حک شده بود. برادر بزرگش به نام فواد جرداق شاعر و زبان شناس بزرگ لبنان بود، که تالیفات زیادى دارد.

جرج جرداق دوره ابتدایى را در شهر خود به پایان رسانید، سپس به بیروت که یکى از مراکز مهم آموزش عربى محسوب مى ‏شد، عزیمت نمود. او با نبوغ ذاتى، علاقه و شوق به کسب علم و تلاش شبانه روزى، پیشرفت فوق‏العاده‏اى در تحصیل داشت.

از دوازده سالگى با تشویق برادر بزرگش به مطالعه نهج البلاغه پرداخت و بخش‏هاى زیادى از این کتاب را حفظ کرد. جرج جرداق در سنین کودکى همواره با قرآن و نهج البلاغه مانوس بود و مدام آنها را مطالعه مى ‏کرد.
بیش از سیزده سال نداشت، که اولین اثر خود را به صورت نمایشنامه ‏اى منظوم، در رابطه با آداب دوستى نوشت.

در سن هفده سالگى که در دبیرستان تحصیل مى‏کرد، کتابى تحت عنوان عن الموسیقى و کتاب دیگرى به نام الفیلسوف نوشت و منتشر ساخت. این کتاب‏ها مورد استقبال بسیارى از نویسندگان برجسته عرب، مثل دکتر طه حسین قرار گرفت و به عنوان کتاب درسى براى دانشجویان دوره‏هاى عالى کشور مصر تعیین شد.

جرج جرداق بعد از پایان تحصیلات، تدریس ادبیات و فلسفه اسلامى را در دانشگاه بیروت بر عهده گرفت و ضمن تدریس به عنوان نویسنده با مطبوعات عربى و هم چنین با رادیو تلویزیون لبنان همکارى داشت. علاوه بر این شعر مى ‏سرود و اشعارش از حیث زیبایى، وزن و موسیقى ممتاز بود، به طورى که بسیارى از خوانندگان مشهور عرب، اشعار جرج جرداق را براى آوازهاى معروف و ماندگار خود بر مى گزیدند.

جرج جرداق در نویسندگى روش تازه‏اى انتخاب کرد، که از لحاظ ظرافت، تصویرگرى، عمق و تاثیرگذارى، شیوه‏اى جدید و تازه بود و به همین دلیل است که بسیارى از آثار این نویسنده توانا، به زبان‏هاى دیگر ترجمه و منتشر شده است.

این استاد آزاده علاوه بر مقالات علمى و برنامه‏ هاى رادیویى و تلویزیونى، بیش از سى کتاب ارزشمند تالیف کرده است. کتاب‏هاى جرج جرداق متنوع و در زمینه‏هاى قصه، تاریخ، هنرهاى نمایشى، نقد و بررسى، مفاسد آمریکا و دو مجموعه شعر مى ‏باشد.

یکى از مهم‏ترین آثار جرج جرداق که آن را در ۲۸ سالگى نوشته کتاب امام على، صداى عدالت انسانى است، که در سال ۱۹۵۸ میلادى انتشار یافت. این کتاب در پنج جلد تدوین گردیده است و انتشار آن به عنوان یک حادثه عظیم در جهان اندیشه اسلامى، نظر بزرگان شیعه و سنى را به خود جلب نمود.
استاد توفیق ابراهیم درباره این کتاب مى‏ نویسد:
این کتاب عالى‏ ترین شاهکارى است، که به جهان عرب اهداء گردیده و بزرگترین خدمتى است، که به لبنان و میراث عرب شده است.

هنگامى که از جرج جرداق سوال مى‏ کنند، که انگیزه ‏اش از تالیف این کتاب چه بوده؟ وى پاسخ مى‏ دهد:
من معتقدم که اختلاف زیادى بین اسلام و مسیحیت وجود ندارد، انسانیت، همه ادیان را در یک نقطه جمع مى‏ کند. همه ادیان در واقع یک دین هستند و اختلاف بین ادیان، در حقیقت ناشى از اختلاف زمانى و شرائط حاکم بر زمان‏هاى مختلف است. او ادامه مى ‏دهد:

در دوران کودکى موقعى که از مدرسه خارج مى ‏شدم، زیر درخت بلوط مى ‏نشستم و به حفظ کردن سوره‏ هاى قرآن و خطبه‏ ها و مواعظ امام على (ع) مى ‏پرداختم، با چنین حال و هوایى چگونه مى ‏توانستم، درباره نهج البلاغه چیزى ننویسم، در حالى که قانون اساسى دل انگیز نهج البلاغه، مهم‏ترین متون فلسفى و ادبى عرب را که هر دانشجویى به آن نیاز دارد، در خود جاى داده است.

از آغاز تحصیل در مدرسه و دانشگاه، با این موضوع آشنا و مانوس بودم و دریافتم که علیرغم آن چه نویسندگان معروف مانند عفاد و دیگران درباره امام على (ع) نوشته‏اند، درباره زندگى امام على (ع) تحقیق برجسته‏اى انجام نگرفته و نویسندگان تنها به اثبات حقانیت او در ولایت و خلافت پرداخته‏اند، لذا این انگیزه در من بوجود آمد که درباره نهج البلاغه فکر کنم و به چیزى که دیگران، از پرداختن به آن باز مانده‏اند، بپردازم و…

بعضى از آثار جرج جرداق، درباره حضرت على (ع) و نهج البلاغه، که به زبان فارسى ترجمه شده است عبارتند از:

۱ – امام على (ع) صداى عدالت انسانى، توسط سید هادى خسروشاهى و مرحوم استاد مصطفى زمانى در شش جلد.
۲ – شگفتى‏ هاى نهج البلاغه، توسط فخرالدین حجازى.

این دانشمند متعهد و آزاداندیش، هم اکنون در منطقه شرقى بیروت زندگى مى ‏کند، منطقه ‏اى که به عنوان یک منطقه بسته مسیحى، معبر هیچ مسلمانى نمى ‏باشد، شخصیت بزرگى را در دل خویش پرورش داده است، که حقیقت جوئى، همه مرزها را در برابرش فرو ریخته است. جنگ ویرانگر سال‏هاى اخیر بیروت، این پایگاه فرهنگى و ادب عرب را به ویرانه‏اى مبدل کرده و بیروت شرقى و غربى را با حصارى خونین، از هم جدا ساخته است، اما در وراء همین مظلومیت هایى که بر مسلمانان رفته، چشمه هایى از انصاف و عشق، در دل جرج جرداق‏ها تراویده است، که على (ع) را چونان خورشیدى مى ‏بینند، که بر همه انسان‏ها لازم است، از پرتو نور و حرارتش بهره گیرند و گرم شوند.

جرج جرداق درباره امام خمینى (ره) مى ‏نویسد:

در عظمت شخصیت این بزرگ، هیچ تردیدى ندارم، در واقع ایشان با ویژگى‏ هاى بارز خویش، جهان اسلام و عرب را، با اقدامات آزادى خواهانه و نهضت اسلامى خود، که اینک همه پایتخت‏هاى جهان اسلام و عرب را درنوردیده، تحت تاثیر قرار داده است.

امام خمینى (ره) نیروى عظیمى در ایجاد خود باورى در انسان‏ها بودند. او اندیشه‏اى آزاد و گسترده داشت، که ملت و امتى را در جهت برقرارى حکومت عدل الهى رهنمون ساخت.امام خمینى (ره) در مدت کوتاهى توانست میراث عظیمى از خاطرات، عواطف، آمادگى‏ها و روحیات انقلابى به یادگار گذارد.

آثار

تعدادى دیگر از آثار و داستانهاى تاریخى جرج جرداق، عبارتند از:
۱ – ابونواس.
۲ – آوارگان.
۳ – اسطوره عرب.
۴ – داستانها و دختر شیطان.
۵ – درباره شعر ادبى.
۶ – شیطان در پرده.
۷ – صلاح الدین.
۸ – عرب و اسلام.
۹ – فتنه‏هاى پاریس.
۱۰ – قصیده‏ها و یاران.
۱۱ – قطره‏ها و کاخها.
۱۲ – قلب شیر.

 تاریخ آداب اللغه العربیه، ج ۴، ص ۶۴۷؛ تاریخ تمدن اسلام، ص ۲۵٫                                                       
Show More

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button
-+=