قضاوتهای امیرالمومنین علی علیه السلام

فصل پنجاه و دوم : در سقیفه چه گذشت ؟

۱- در سقیفه چه گذشت ؟

هنگامى که پس از وفات رسول خدا صلى الله علیه و آله براى تعیین خلیفه سقیفه اى تشکیل دادند چند نفر از کسانى که در سقیفه حضور داشتند نزد امیرالمومنین علیه السلام آمده و از ماجرا گزارش دادند.
على علیه السلام : انصار درباره خلافت چه گفتند؟
به قریش گفتند: خلیفه اى از ما و خلیفه اى از شما.
چرا در پاسخ آنان نگفتید رسول خدا درباره انصار سفارش ‍ نموده به نیکانشان احسان کنند و از گنهکارانشان درگذرند.
چگونه این مطلب پاسخ انصار مى شود؟
زیرا اگر خلافت در بین انصار مى بود پیامبر صلى الله علیه و آله سفارش آنان را به دیگران نمى نمود.
قریش چه گفتند:
آنان گفتند: شجره رسول خدا هستند، و براى تصدى این منصب از دیگران سزاوارترند.
آرى ، آنان احتجاج کردند به شجره و ضایع نمودند ثمره را .

 


۲- عوام الناس

سید رضى در نهج البلاغه آورده : امیرالمومنین علیه السلام درباره عوام الناس فرمود: آنان کسانى هستند که اجتماعشان مضر، و پراکندگیشان نافع است . کسانى عرضه داشتند: زیان اجتماع ایشان معلوم ، ولى منفعت پراکندگى آنان چیست ؟ فرمود: زیرا پیشه وران و صنعتگران به کار خود مشغول شده و مردم از آنان بهره مند مى گردند .

 


۳- فاصله حق و باطل

امیرالمومنین علیه السلام فرمود: آگاه باشید که بین حق و باطل جز چهار انگشت فاصله نیست ، معناى آن را از آن حضرت پرسش نمودند؛ امام علیه السلام چهار انگشت دست مبارک را جمع نموده میان گوش و چشم خود قرار داده و آنگاه فرمود: باطل آن است که بگویى شنیدم ، و حق این که بگویى دیدم .

 


۴- سرزمین کربلا

ابوجحیفه ، مى گوید: عروه بارقى نزد سعید بن وهب آمد و از او جریانى را که دیده بود سوال نمود و من گفتارشان را مى شنیدم ، سعید گفت : مخنف بن سلیم مرا به نزد على علیه السلام فرستاد و من در کربلا خدمت آن حضرت رسیدم پس دیدم با دست به زمین کربلا اشاره نموده و مى فرماید: اینجاست ، اینجاست .
مردى به آن حضرت گفت : یا امیرالمومنین اینجا چه مى شود؟

فرمود: اینجا بارهاى آل محمد صلى الله علیه و آله فرود مى آید، پس واى به حال ایشان از شما! و واى به حال شما از ایشان ! مردى پرسید مقصودتان چیست یا امیرالمومنین ؟!
فرمود: واى به حال ایشان از شما که آنان را مى کشید، و واى بر شما از ایشان که خداوند شما را به سبب کشتن آنان به دوزخ مى برد .

 


۵- پرهیز از فتنه

در کتاب غیبت نعمانى از امام صادق علیه السلام نقل کرده که فرمود: امیرالمومنین علیه السلام بر منبر کوفه مى فرمود: در پیشروى شما فتنه هایى ظلمانى ، کور و مبهم خواهد بود که نجات نمى یابد از آن فتنه ها بجز نومه (گمنام ) بعضى پرسیدند؛ یا امیرالمومنین ! نومه چیست ؟
فرمود: کسى که مردم را مى شناسد و مردم او را نمى شناسند 

قضاوتهای امیرالمومنین علی علیه السلام//آیه الله علامه محمد تقی تستری

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
-+=