غیاث الدین بن همام الدین محمد مشهور به خواند میر، نواده دخترى میر خواند صاحب تاریخ روضه الصفا است . وى در جوانى در کنار امیر علیشیر نوائى وزیر سلطان حسین بایقرا بود و پس ازآن در خدمت بدیع الزمان فرزند بزرگ سلطان حسین . بعدها نیز در کنار بابر و همایون شاه .
آثار
از جمله آثار تاریخى وى کتاب مآثر الملوک است که آن را در سال ۹۰۳ تاءلیف کرده و بیشتر در آداب و حکایات مملکت دارى است . این اثر توسط میرهاشم محدث به چاپ رسیده است .
کتاب دیگر او خلاصه الاخبار فى بیان احوال الاخیار است تا تاریخ عمومى را تاسال ۸۷۵ نوشته است . تاریخ انبیا تا پیامبر (ص ) حکما و فلاسفه یونان باستان . سلسله هاى شاهى ایران و عرب . سیره نبوى . خلفاى نخست و امامان . خاندان اموى و عباسى و سلسله هاى مستقل ایرانى و مغول و تیموریان و خاتمه اى درباره شهر هرات و رجال آن . از این کتاب نسخه هاى فراوانى در دست است اما گویا به چاپ نرسیده است .
مهمترین کتاب خواند میر که شهرت بسزایى بدست آورد، کتاب حبیب السیر فى اخبار افراد البشر است . وى این تاریخ عمومى خودرا ابتدا در سال ۹۲۷ هجرى و پس از آن تحریر دومش را در سال ۹۳۱ هجرى و سپس تحریر سومش را درسال ۹۳۵ انجام داده است .
این کتاب شامل یک مقدمه و سه مجلد است . مجلد نخست پیامبران و دانشمندان . پادشاهان پیش از اسلام ایران و عرب . پیامبر (ص ) و خلفا. مجلد دوم شامل زندگى دوازده امام ، خاندان اموى و عباسى وسلسله هاى مستقل معاصر. مجلد سوم درباره خان هاى ترکستان ، چنگیز و حانشیان او. ممالیک مصر، سلسله هاى مستقل ایرانى قرن هفتم تا نه . تیموریان تاسلطان حسین بایقرا. شاه اسماعیل صفوى .خاتمه هم در جغرافیاى جهان و یاد از غرایب .(۵۹۸)این کتاب در چهار مجلد در سال ۱۳۳۳ شمسى چاپ شده است .
منابع تاریخ اسلام//رسول جعفریان