عرفا-قعرفای قرن هفتم

زندگینامه شیخ صدرالدین قونیوی(۶۷۳متوفی ه ق)

محمد بن اسحاق مؤلف حبیب السیر آرد: شیخ در میدان کسب علوم ظاهری و باطنی و فنون عقلی و نقلی قصب السبق از امثال و اقران می ربود.

و مولانا قطب الدین علامهء شیرازی علم حدیث نزد آن جناب فراگرفت در نفحات الانس است که شیخ صدرالدین پسر سببی شیخ محیی الدین العربی است و تربیت از وی یافته و او را مؤلفاتی است.

آثار

چون تفسیر فاتحه الکتاب و

مفتاح الغیب و

نصوص و

فکوک و

شرح حدیث و

نفحات الهیه و

او بر مولوی جلال الدین نماز گزاشت (از حبیب السیر چ خیام ج ۳ ص ۱۱۵ و ۱۱۶ ) صاحب کشف الظنون این کتب را از مؤلفات او شمرده است:

تبصره المبتدی و تذکره المنتهی بفارسی در اصول معارف، مفاوضات راجع بوجود و ماهیت جامع الاصول الرساله الهادیه الرساله المرشدیه نفثه المصدور و تحفه المشکور اعجاز البیان فی کشف بعض اسرار ام القرآن مؤاخذات، و مرگ او را در موردی به سال ۶۷۳ ه ق و در مورد دیگر به سال ۶۷۱ نوشته است.

هدایت در ریاض العارفین آرد: ابوالمعالی محمد بن اسحاق بن محمد بن یوسف بن علی القونیوی از مشاهیر علمای عظام و از اکابر عرفای والامقام بود و او را جناب شیخ محیی الدین عربی تربیت فرمود مولانا جلال الدین رومی را با وی کمال وداد و اتحاد می بود.

چنانکه روزی مولوی بمحفل آنجناب وارد شد، وی بنابر تعظیم مسند خود را بمولوی بازگذاشت و خود بکنار رفت مولوی بر مسند شیخ ننشست او گفت چرا بر روی مسند ننشینی گفت خدا را چه جواب دهم که بر سجادهء تو نشینم جناب شیخ سجاده را بدور افکند و گفت سجاده ای که تو را نشاید ما را نیز نشاید.

باری در میانهء او و خواجه نصیرالدین طوسی علیه الرحمه اسئله و اجوبه واقع شد و خواجه او را تمجید کرد آن جناب را در علوم بتخصیص در تصوف و حقایق تصانیف پسندیده است از آنجمله است:

شرح تعرف و شرح رسالهء موسوم به شجرهء نعمانیه که شیخ وی در دولت عثمانیه تصنیف فرموده مفتاح الغیب از اوست: آن نیست ره وصل که انگاشته ایم وآن نیست جهان جان که پنداشته ایم آن چشمه که خضر خورده زو آب حیات در خانهء ماست لیک انباشته ایم

(ریاض العارفین چ سنگی ص ۱۹۰)

لغت نامه دهخدا

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
-+=