۱- موجودات زنده در آب و هوا
حضرت على علیه السلام فرمود: از پشت بام در هوا، و نیز در آب جارى بول نکنید و هر کس چنین کند و به بلایى گرفتار شود سرزنش نکند مگر خودش را زیرا آب و هوا داراى موجودات زنده هستند! .
۲- خطاى عمر
عمر خواست حلى و حلل خانه کعبه را تصرف کند. امیرالمومنین علیه السلام به وى فرمود: قرآن بر پیامبر نازل شده و اموالى را که جنبه عمومى دارند چهار قسم قرار داده : ۱- ارث . ۲- فى . ۳- خمس . ۴- صدقات و زکوات ، و مصرف هر کدام را نیز معین نموده است . و زیورهاى خانه کعبه هم آن روز وجود داشت و خداوند براى آنها حکمى نفرمود، نه این که آنها را ندیده و یا فراموش کرده باشد. و اینک تو هم آنها را به حال خود بگذار.
عمر به فرموده امیرالمومنین عمل کرد و به آن حضرت گفت : اگر تو نبودى مفتضح ، و رسوا مى شدیم .
۳- نفع و زیان حجرالاسود
هنگامى که عمر حجرالاسود را بوسید به آن خطاب کرد و گفت : مى دانم که تو سنگى هستى و به کسى نه زیانى مى رسانى و نه نفعى ، و اگر نه این بود که رسول خدا صلى الله علیه و آله را دیده ام تو را مى بوسید هرگز تو را نمى بوسیدم .
امیرالمومنین علیه السلام به عمر فرمود: بلکه این سنگ هم زیان مى رساند و هم نفع .
عمر گفت : چگونه ؟
آن حضرت فرمود: آنگاه که خداوند از بنى آدم پیمان گرفت عهدنامه اى برایشان نوشت و همین سنگ آن را در خود فرو برد. پس در روز رستاخیز به وفاى مؤ من و انکار کافر گواهى خواهد داد. و این معناى دعائى است که مردم در موقع استلام حجر مى خوانند:
اللهم ایمانا بک ، و تصدیقا بکتابک ، و وفاءا بعهدک .
خدایا به تو ایمان مى آورم ، و کتاب تو را تصدیق مى کنم ، و به عهد تو وفا مى نمایم
قضاوتهای امیرالمومنین علی علیه السلام//آیه الله علامه محمد تقی تستری